SAM 3D Objects: Tek Görüntüden Tam 3D Rekonstruksiyon
Meta’nın Segment Anything serisi her sürümde sınırları biraz daha zorluyor. Kasım 2025’te duyurulan SAM 3D Objects, bu serideki en radikal adım: tek bir 2D görüntüden nesnenin tam geometrisini, dokusunu ve sahnedeki konumunu çıkarıyor. Üstelik sadece stüdyo fotoğraflarında değil, okluzyonun ve dağınıklığın sıradan olduğu gerçek dünya görüntülerinde de.
Kaynak kod ve model ağırlıkları burada: github.com/facebookresearch/sam-3d-objects
Ne Yapıyor, Nasıl Çalışıyor?
SAM 3D Objects, maskeli bir nesneyi alıp onu pose, shape, texture ve layout bilgisiyle birlikte 3D modele dönüştürüyor. Model, sentetik ön eğitim ile gerçek dünya hizalamasını birleştiren çok aşamalı bir eğitim çerçevesi kullanıyor. Bu yaklaşım, 3D veri kıtlığı sorununu, yani sektörün uzun süredir boğuştuğu “data barrier” problemini kırıyor.
İnsan tercih testlerinde önceki 3D üretim modellerine kıyasla en az 5’e 1 oranında üstünlük sağlıyor. Bu fark, özellikle karmaşık arka planlı ve kısmi örtüşmeli (occlusion) sahnelerde belirginleşiyor.
İnsan tercih testlerinde önceki 3D üretim modellerine kıyasla en az 5’e 1 oranında üstünlük sağlıyor. Bu fark, özellikle karmaşık arka planlı ve kısmi örtüşmeli (occlusion) sahnelerde belirginleşiyor.
SAM 3D Ailesi: İki Model, Bir Ekosistem
| Model | Görev | Çıktı |
| SAM 3D Objects | Nesne ve sahne rekonstruksiyonu | Geometri + doku + layout |
| SAM 3D Body | İnsan vücut mesh kurtarma | Pose + şekil mesh |
Her iki modelin çıktıları aynı referans çerçevesinde hizalanabiliyor; bu da karma sahneler için güçlü bir birleşik pipeline sunuyor.
Hızlı Kurulum
Bash:
git clone https://github.com/facebookresearch/sam-3d-objects.git
cd sam-3d-objects
INSTALL.md’yi takip ederek checkpoint’leri indir
hf download facebook/sam-3d-objects –local-dir checkpoints/
Demo için doğrudan tarayıcıdan erişmek isteyenler Meta AI Demo sayfasını kullanabilir.
Pratik Kullanım Alanları
- Oyun geliştirme: Tek fotoğraftan oyun asset’i üretimi; concept’ten modele geçişi dramatik şekilde hızlandırıyor
- AR/VR: Gerçek nesnelerin sanal ortama taşınması için hızlı 3D rekonstruksiyon
- E-ticaret: Meta bu modeli Facebook Marketplace’deki “View in Room” özelliğinde aktif olarak kullanıyor
- Robotik ve bilim: Fiziksel dünya anlayışını gerektiren araştırmalar için veri üretimi
Araştırmacılar için model ağırlıkları, çıkarım kodu ve yeni bir benchmark veri seti açık kaynak olarak sunuluyor. Akademik referans için arXiv makalesi mevcut. Tek görüntüden 3D üretim alanında bugüne kadar yayınlanan en güçlü açık kaynak model olma iddiasını taşıyor.