Gameloper'a Hoş Geldiniz!

Gameloper, oyun geliştiriciler için oluşturulmuş bir topluluktur. Unity, Unreal Engine ve Godot gibi oyun motorları hakkında bilgi paylaşabilir, sorular sorabilir ve ücretsiz assetler keşfedebilirsiniz.

Hemen Kayıt Ol!

2026'da Oyun Programlamaya Nasıl Başlanır?

masar

Administrator
Yönetici
Oyun Yapmak İstiyorum Diyorsan Oku

2026'ya geldik, hâlâ oturup satır satır kod yazarak vakit kaybedenler var. Yapay zeka ortalığı dağıtırken sen hala 'Hello World' peşindeysen işin çok zor arkadaşım. Şimdi her şeyi bırak ve şu gerçeklere bir bak. Kod yazmak ölmedi ama şekil değiştirdi. Artık kod yazmıyorsun, sistem yönetiyorsun.

En Büyük Hata: MMORPG Hayalleri

Yeni başlayanların o bitmek bilmeyen fantezisi beni benden alıyor. Hemen bir WoW yapalım, Knight'ı canlandıralım... Ya bi dur. Önce bir küpü hareket ettir de görelim. Sektördeki adamların çoğu prototiple başlar. Unity'nin hazır paketlerini kullanmaktan utanıyor musun? Kullan abi. Mekanikleşemeyen oyun çöp olur gider. Mekanik sıkıcıysa kim napsın senin 8K kaplamanı?

Motor Seçimi: Hangisi Cidden İyi?

- Unity (C# ve o meşhur DOTS):
C# zaten biliyorsundur umarım. 2026'da DOTS'tan haberin yoksa boşa kürek çekiyorsun demektir. Mobil yapacaksan başka yere bakma bile.
- Unreal Engine: Blueprints falan filan derken C++'ı unutturdular millete. Tamam, işin %70'ini çözer ama o kalan %30'luk kısım için o ağır dili öğrenmek zorundasın. Performans istiyorsan kaçışın yok.
- Godot: Açık kaynak fanatiklerinin gözbebeği. Hızlı mı? Evet. Ama büyük projede üzer mi? Muhtemelen.

Peki sen hangi taraftasın? Kolay yolu seçip Blueprints ile görsel mi takılacaksın yoksa 'hardcore' kodcu mu olacaksın?

Yapay Zeka Seni Eleyecek mi?

AI kod yazar diyorlar. Yazsın. Ama o kodu debug etmek, o karmaşanın içinden çıkmak yine senin işin. Motorun ciğerini bilmeden AI'ya kod yazdıran adam, projenin sonunda o 'teknik borç' altında ezilmeye mahkumdur. Mimariyi bilmiyorsan, AI sana sadece daha hızlı hata yapman için yardım eder. O kadar.

Temel algoritmaları bilmeden motora giren, pusulasız ormana dalmış gibidir. Unity Dokümanları orada süs olsun diye durmuyor, git bir göz at.

Özet falan geçmiyorum, ne anladıysan o. Kodla, boz, tekrar yap. Ama sakın ama sakın mimariyi kurmadan inşaata dalma. Duvarlar üstüne çöker benden söylemesi.

Geri